SSSR izvršio invaziju na Iran – 1941.

Autor: dnevno

Sovjeti su iranske baze prvo uništili zračnim bombardiranjem.

Sovjetski Savez započeo je s invazijom Irana 25. kolovoza 1941. godine. Napad snaga SSSR-a izvršen je pomoću 1.000 tenkova i motoriziranih vozila, i to na tri glavna pravca. Sovjeti su za napad upotrijebili i kaspijsku flotilu pod zapovjedništvom kontraadmirala Sedelnikova.

Sovjeti su iranske baze prvo uništili zračnim bombardiranjem. Glavni sovjetski vojni zapovjednici kopnene vojske u napadu na Iran bili su generali Dmitrij Kozlov i Sergej Trofimenko. Invaziju Irana Sovjeti su izveli u suradnji s Britancima, čiji su tada bili saveznici u Drugom svjetskom ratu. Smisao invazije bilo je zauzimanje izvora nafte u Iranu, kao i osiguranje koridora kojim je pomoć zapadnih saveznika mogla dolaziti s juga u SSSR (u to su se vrijeme sovjeti borili protiv Wehrmachta i ostalih pripadnika Sila osovine na Istočnom bojištu).

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.