Samoubilački juriš britanske konjice na ruske topove – 1854.

Autor: dnevno

Takav neobičan frontalni napad bio je prouzročen krivim prenošenjem zapovijedi.

Znamenita Bitka kod Balaklave tijekom Krimskog rata dogodila se 25. listopada 1854. godine. Postala je epohalno poznatom osobito po jurišu britanske lake konjičke brigade na ruske topove, napadu koji je bio sličan japanskim napadima kamikaza iz Drugoga svjetskog rata. Taj juriš, u britanskoj historiografiji poznat kao Juriš lake brigade (engl. The Charge of the Light Brigade), uzrokovao je goleme žrtve na britanskoj strani.

Naime, laki su konjanici bez oklopa jurišali izravno prema topovima kroz izduljenu dolinu, a bili su zasipani topovskom vatrom i s obaju bokova. Takav neobičan frontalni napad bio je prouzročen krivim prenošenjem zapovijedi. Britanski vrhovni zapovjednik general lord Raglan zapovijedio je zapovjedniku cjelokupne britanske konjice, generalu lordu Lucanu, da konjičkim napadom spriječi Ruse pri povlačenju svojih mornaričkih topova. Ta je izvorna zapovijed bila logična i opravdana, no u prijenosu je iskrivljena.

Zapovijed je prenio kapetan Nolan, kojeg je lord Lucan pitao o kojim se topovima radi, na što je ovaj širokim zamahom ruke pokazao na veliku skupinu ruskih topova na drugoj strani doline (to nisu bili topovi na koje se zapovijed izvorno odnosila). Lord Lucan izdao je zapovijed generalu bojniku lordu Cardiganu, koji je osobno poveo laku konjičku brigadu u puni frontalni napad. Došlo je do pokolja, pri kojem je spomenuti kapetan Nolan poginuo već u prvoj minuti juriša. Zbog njegove pogibije kasnije je bilo nemoguće ustanoviti zašto je na krivi način prenio zapovijed. U svakom slučaju, pripadnici lake brigade uspjeli su doći do ruskih topova i napasti ih, ali su se zbog velikih gubitaka zatim odmah povukli natrag. Prema Cardiganovom izvještaju britanskom Parlamentu od  673 konjanika, koji su sudjelovali u jurišu, trećina ih je izginula.

Cjelokupna bitka završila je bez pobjednika. Jurišom lake brigade porastao je ugled britanske konjice zbog njene odvažnosti i bespogovornog poštivanja naredbi, ali je ugled britanskog sustava zapovijedanja pao.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.