Ruski admiral okupirao mediteranske otoke – 1798.

Autor: dnevno

Bilo je to doba vrhunca ekspanzije Rusa, kad su istovremeno prodirali u Kaliforniju i na Havaje, te vladali prostranom Srednjom Azijom i dalekom Aljaskom.

Dana 4. studenoga 1798. godine flota Ruskog Carstva opsjela je otok Krf u Sredozemnom moru. Bilo je to doba vrhunca ekspanzije Rusa, kad su istovremeno prodirali u sjevernoameričku Aljasku, vladali Srednjom Azijom, osnivali kolonije u Kaliforniji i na Havajima usred Tihog oceana. U Sredozemnom moru imala je Rusija također velike pretenzije. Pomorsku ekspanziju omogućilo je to što je car Petar Veliki izgradio rusku mornaricu.

Godine 1798. Napoleonova Francuska širila se u smjeru Balkana, jer je nedavno uspjela poraziti nekadašnju regionalnu silu Veneciju. Rusi su odlučili suprotstaviti se Napoleonovom širenju prema njihovoj sferi interesa tj. istočnom Sredozemlju. Do sukoba je došlo upravo na Jonskom otočju (Krf, Itaka, Kefalonija, Lefkada, Zakintos, Kitera, Paksos). Ti se otoci nalaze odmah južno od Jadranskog mora, otprilke kod današnje granice Grčke i Albanije.

Rusku flotu vodio je moćni admiral Fjodor Ušakov, jedan od najpoznatijih pomorskih stratega u čitavoj ruskoj povijesti. Slavan je po tome što nije izgubio niti jednu od 43 pomorske bitke u svojoj karijeri.

Admiral Ušakov raspolagao je s tri linijska broda, tri fregate i nizom manjih brodova. Napao je otok Krf, koji su branili Francuzi na čelu s generalom Louisom Chabotom. Francuzi su imali jake snage od oko 3.000 vojnika i 650 topova. Uz to, Krf je bio snažno utvrđen. Rusi su se iskrcali na obalu otoka i nakon teških bitki uspjeli su poraziti Francuze.

Ušakov je zavladao otokom u ime Rusije, koja je sada držala teritorij od Krfa do Havaja i Kalifornija. Ruski car Pavle I. nagradio je Ušakova za taj izvanredni uspjeh zvijezdom reda sv. Aleksandra Nevskog.

Ruski apetiti nisu stali na tome mjestu. Uskoro zatim pokušali su osvojiti teritorije čak i u našem Jadranskom moru. Zauzeli su Kotor, a jedno vrijeme postojala je i opasnost da okupiraju Dubrovačku Republiku.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.