Racija na piratsku stanicu Radio Caroline u Sjevernom moru – 1989.

Autor: dnevno

S broda je uživo emitiran opis racije u tijeku, sve dok napadači nisu onemogućili odašiljače.

Racija na piratsku stanicu Radio Caroline izvršena je u Sjevernom moru 19. kolovoza 1989. godine. Ta radio stanica djelovala je još od 1964. godine, a emitirala je signal s broda usidrenog pokraj obala Velike Britanije. Time se željelo izbjeći podlijeganje britanskim zakonima o emitiranju radijskih signala. Tijekom desetljeća mijenjali su se brodovi s kojih je odašiljan signal, a uoči racije 1989. godine signal je emitiran s broda zvanog Ross Revenge. Radio signal s broda korišten je i za emitiranje u Nizozemsku, a ne samo Veliku Britaniju (brod je bio usidren u Sjevernom moru, između Engleske i Nizozemske).

Britanski i nizozemski službenici navedenog dana s oružjem su se ukrcali na brod. Oštetili su i konfiscirali dio opreme. S broda je uživo emitiran opis racije u tijeku, sve dok napadači nisu onemogućili odašiljače. Nizozemske državljane koji su bili na brodu uhitili su i deportirali u Nizozemsku, a Britanci su mogli odabrati hoće li ostati na brodu ili se vratiti u svoju zemlju. Unatoč raciji, postaja je nastavila emitirati pomoću improvizirane opreme već u listopadu iste godine.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.