Pucnjem u glavu ubijen ambiciozni švedski kralj Karlo XII. – 1718.

Autor: dnevno

Kralja je pogodilo tane ravno u glavu, i to tako da mu je ušlo u lubanju s jedne strane, a izašlo s druge. Na lešu Karla XII. jasno se mogla vidjeti velike rupa na lubanji smještena između sljepoočnice i uha.

Na današnji dan 1718. godine poginuo je švedski kralj Karlo XII., jedan od najzanimljivijih vladara iz švedske povijesti. Postao je slavan diljem Europe kad je pobijedio vojsku Ruskog Carstva u bitki kod Narve 1700. godine. Na čelu svojih vojnih snaga Karlo XII. poharao je veći dio Baltika, Poljske te općenito Istočne Europe. Prilikom njegove invazije na Rusiju, kojom je u to vrijeme vladao znameniti car Petar Veliki, postojala je čak i mogućnost švedskog osvajanja Moskve.

Kralj Karlo XII. poginuo je na današnji dan prilikom švedske opsade tvrđave Fredriksten u današnjoj Norveškoj. Kralja je pogodilo tane ravno u glavu, i to tako da mu je ušlo u lubanju s jedne strane, a izašlo s druge. Na lešu Karla XII. jasno se mogla vidjeti velike rupa na lubanji smještena između sljepoočnice i uha (nekoliko je puta tijekom povijesti njegov leš bio ekshumiran). Nije točno poznato tko je ispalio sudbonosno tane. Dapače, postoji mogućnost da kralja nisu ubili Norvežani, nego njegovi Šveđani u nekoj vrsti urote. U trenutku kad je ubijen imao je taj ambiciozni kralj samo 36 godina.

Autor: dnevno