Prvo vjenčanje iz svemira – 2003.

Autor: dnevno

Vjenčanje je obavljeno tako da je austronaut bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS – International Space Station), dok je mladenka bila u Teksasu.

Dana 10. kolovoza 2003. godine prvi put se jedan astronaut oženio u svemiru. Bio je do Jurij Malenčenko, ruski astronaut ukrajinskog porijekla. On se vjenčao s Ekaterinom Dmitrijevom. Vjenčanje je obavljeno tako da je on bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS – International Space Station), dok je mladenka bila u Teksasu. Naime, teksaški ženidbeni zakoni dopuštaju vjenčanje pri kojem je jedna od strana odsutna, pod uvjetom da se priloži uvjerenje u kojem se objašnjava razlog za izostanak.

U trenutku vjenčanja, dok je mladenka bila u Teksasu, Jurij je bio na visini od oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda. Za informaciju, Međunarodna svemirska postaja kreće se u orbiti oko Zemlje brzinom od oko 27.743 km/h i obilazi planetu svake 92 minute i 37 sekundi. Jurij i Ekaterina danas već imaju i dijete. Jurij ima titulu Heroja Ruske Federacije, što je najviše priznanje koje ta zemlja dodjeljuje.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.