Prvi osmanski sultan koji je posjetio Zapadnu Europu – 1830.

Autor: dnevno

Sultan Abdul Aziz putovao je po Europi posebnim privatnim vlakom, koji se i danas može vidjeti u Istanbulu.

Dana 8. veljače 1830. godine rođen je sultan Abdul Aziz, 32. po redu vladar Osmanskog Carstva. Zanimljivo je da postoji teorija da mu je jedna baka bila Francuskinja, i to poznata plemkinja Aimée du Buc de Rivéry, koju su oteli gusari kad joj je bilo samo 11 godina. Navodno se morala obratiti s katoličanstva na islam, ali je u srcu uvijek ostala katolkinja.

Sultan Abdul Aziz stupio je na prijestolje u dobi od 31 godine. Imao je određenu naklonost prema Europi, pa je postao prvi turski sultan u povijesti koji je posjetio zapadnoeuropske zemlje. Putovao je po Europi posebnim privatnim vlakom, koji se i danas može vidjeti u Istanbulu.

Sultan je 1867. godine bio u gostima kod britanske kraljice Viktorije u Engleskoj, gdje je prisustvovao i smotri britanske mornarice. Zanimljivo je da su i strani državnici posjećivali sultana Abdula Aziza u Isanbulu. Tako je francuska carica Eugenija (supruga Napoleona III.) posjetila sultana 1869. godine. Pri tome je nastao incident kad je sultan doveo francusku caricu u palaču da je predstavi svojoj majci. Sultanova majka navodno je pljusnula caricu po licu, smatrajući neprimjerenim da strana žena ulazi u njene odaje u ženskom dijelu palače.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.