Prvi let neobičnog zrakoplova Super Guppy – 1965.

Autor: dnevno

Trup zrakoplova Super Guppy toliko je proširen i povišen da se dobiva dojam da je napuhan.

Dana 31. kolovoza 1965. godine poletio je jedan od najneobičnijih zrakoplova u povijesti. Radilo se o specijalnom teretnom zrakoplovu imena Super Guppy, koji je bio namijenjen prijevozu tereta velikih dimenzija. Napravljen je ponajviše za potrebe NASA-e, a i danas je u upotrebi jedan od tih zrakoplova (NASA njime prevozi dijelove za Međunarodnu svemirsku postaju i Projekt Orion).

Super Guppy napravljen je na bazi zrakoplova Boeing 377 Stratocruiser, ali je znatno produžen i proširen. Osobito je zanimljivo da je trup zrakoplova toliko proširen i povišen da se dobiva dojam da je napuhan. Prednost tih modifikacija bila je u tome što se dobio prostor za teret dimenzija 33,8 m × 7,62 m × 7,62 m.

Zanimljiva osobina Super Guppyja bila je u tome što se cijeli nos zrakoplova mogao otvoriti poput vrata i zakrenuti za 110 stupnjeva, čime se omogućavao ukrcaj velikih tereta. Ukupno je proizvedeno samo pet takvih letjelica, a danas je u upotrebi, kao što je rečeno, još samo jedan.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.