Prvi kralj Sirije i Iraka – potomak samog Muhameda – 1933.

Autor: dnevno

Faisal I. postao je poznat po svojoj ulozi u Arapskom ustanku, zajedno sa slavnim Lawrenceom od Arabije. Nakratko je bio kralj Sirije, no Francuzi su ga istjerali iz te zemlje. Ipak, Britanci su prepoznali u njemu dobrog kandidata za kralja Iraka i postavili su ga na to mjesto već sljedeće godine.

Dana 8. rujna 1933. godine umro je prvi kralj Iraka – Faisal I. – pripadnik znamenite dinastije Hašemita. Ta je dinastija vukla podrijetlo od samog Muhameda, osnivača islama, i to preko njegove kćeri Fatime. Hašemiti su stoljećima držali važan položaj šerifa Meke, što im je davalo značajnu ulogu u islamskom svijetu.

Faisal I. bio je sin moćnog Huseina ibn Alija – šerifa i emira Meke, koji se nakon pada Osmanskog Carstva proglasio čak i kalifom islama (vrhovnim vjerskim vođom svih muslimana), a prethodno i kraljem Hedžasa u Arabiji.

Faisal je osobito poznat po svojoj ulozi u Arapskom ustanku, zajedno sa slavnim Lawrenceom od Arabije (T. E. Lawrence). Naime, Faisal je surađivao s Britancima tijekom Prvog svjetskog rata, boreći se protiv osmanske vlasti. Podsjetimo, Osmansko je Carstvo tada vladalo nad gotovo čitavim područjem današnjeg Bliskog istoka, uključujući Siriju, Palestinu, Irak i veliki dio Arapskog poluotoka.

Prvim kraljem Iraka postao je Faisal I. 1921. godine, no zanimljivo je da mu to nije bila prva kraljevska titula. Naime, nakratko je godinu dana ranije bio kralj Sirije, no Francuzi su ga istjerali iz te zemlje nad kojom su dobili mandat (vrsta polukolonijalne vlasti). Tako je Faisal I. bio kralj Sirije tijekom samo 4 i pol mjeseca, a zatim je otišao u egzil. Ipak, Britanci su prepoznali u njemu dobrog kandidata za kralja Iraka i postavili su ga na to mjesto već sljedeće godine.

Konačno se skrasivši u Iraku, Faisal je imao prijestolnicu u Bagdadu. Zanimljivo je da je istodobno njegov stariji brat Alija vladao kao kralj u Hedžasu (sa sjedištem u Meki), a drugi brat – Abdulah – bio je emir u Transjordaniji (kasnije je postao kralj Jordana). Tako su tri brata iz dinastije Hašemita bili kraljevi u tri različite drža

Kralj Faisal umro je u sumnjivim okolnostima u švicarskom gradu Bernu, kamo je otišao na liječnički pregled. Liječnici su izjavili da je bio dobrog zdravlja, pa je njegova smrt u dobi od samo 48 godina bila iznenađujuća. Postoji teorija da je otrovan.




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.