Prvi japanski kamikaze napad – 1944.

Autor: dnevno

Riječ kamikaze znači na japanskom otprilike božanski vjetar i izvorno je to bio naziv za velike tajfune koji su spasili Japan od invazije Mongola.

Dana 21. listopada 1944. godine izvršili su Japanci prvi samoubilački kamikaze napad tijekom Drugog svjetskog rata. Dogodilo se to kada je rat bio dobrano odmakao. U to je vrijeme Japan već bio u povlačenju pred nadmoćnijim Amerikancima. Naime, još od slavne Bitke kod Midwaya sredinom 1942. godine, Japan nikada više nije uspio pobijediti Amerikance u većoj bitci. Korištenje kamikaza na neki način je i bilo pokazatelj očajničkog stanja japanskih snaga.

Riječ kamikaze znači na japanskom otprilike božanski vjetar i izvorno je to bio naziv za velike tajfune koji su spasili Japan od invazije Mongola u doba Kublaj-kana 1274. i 1281. godine. Naime, Kublaj-kan je bio moćni mongolski vladar, Džingis-kanov nasljednik, koji je vladao velikim carstvom na području Kine i središnje Azije. Ambiciozni Kublaj-kan pokušao je osvojiti i Japan, no to su otočje spasili jaki tajfunski vjetrovi, koje su Japanci iz zahvalnosti prozvali kamikaze.

Prvi kamikaze napad dogodio se tijekom bitke u zaljevu Leyte na Filipinima (to je po nekim pokazateljima bila najveća pomorska bitka u čitavoj povijesti). Prva žrtva kamikaze bio je australski brod HMAS Australia – teška krstarica istisnine oko 10.000 tona i dužine oko 192 metra. Japanski samoubojica zabio se u prednji dio tog broda i ubio oko 30 ljudi, uključujući i kapetana Emilea Dechaineuxa. Ranjena su bila još 64 čovjeka.

Ukupno su do kraja rata japanski kamikaze oštetili oko 300, a potopili oko 47 savezničkih brodova, uključujući čak i tri manja nosača aviona. Ipak, u prosjeku samo je oko 14 % kamikaza uspjelo pogoditi brod na koji su se usmjerili.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.