Prvi europski kolonisti stigli u Australiju – 1788.

Autor: dnevno

U Australiju je stiglo 1.487 kolonista, od čega ih je 778 bilo kažnjenika.

Prvi brod iz flote britanskih doseljenika – kažnjenika, koji su trebali osnovati prvu europsku koloniju u Australiji pristao je na njene obale 18. siječnja 1788. godine. Bila je to tzv. Prva flota (eng. First fleet) koja je prevozila uglavnom kažnjenike, ali i neke svojevoljno doseljene Britance. Put od Engleske (Porthsmouth) do Australije trajao im je 250 dana, a pristali su u Botany Bayu, zaljevu kojeg je 18 godina prije otkrio slavni James Cook.

Ukupno je pristiglo 11 brodova s 1.487 ljudi, od čega 778 kažnjenika. Vođa ekspedicije – kapetan Arthur Phillip – odabrao je za lokaciju kažnjeničke kolonije jedno mjesto sjeverno od zaljeva i nazvao ga Sydney – po lordu Sydneyu, tadašnjem britanskom ministru unutarnjih poslova. Inače, Botany Bay, zaljev južno od Sydneya, dobio je ime po obilju botaničkih vrsta koje se u njemu nalaze. Tako ga je nazvao sam James Cook kad je vidio da je njegov brodski znanstvenik oduševljen raznolikošću tamošnje flore.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.