Prvi čovjek zaronio na dah preko 100 metara dubine – 1976.

Autor: dnevno

Prilikom tog ronjenja slavni Jacques Mayol imao je 49 godina, a ds 56 godina uspio je doseći još veću dubinu (105 metara).

Jacques Mayol, francuski državljanin rođen u kineskom Šangaju, prvi je čovjek u zabilježenoj povijesti koji je uspio bez opreme za disanje zaroniti na dubinu preko 100 metara, točnije 101 metar. Taj povijesni pothvat napravio je uz obalu talijanskog otoka Elbe. Broj mu se udaraca srca u minuti za vrijeme ronjenja smanjio sa 60 na 27. Pojava takvog usporenja rada srca inače se vidi kod kitova i delfina za vrijeme ronjenja i naziva se ronilački refleks sisavaca.

Za spuštanje na dubinu Mayol je koristio utege, a za dizanje zračne balone. Prilikom ovog ronjenja Mayol imao je 49 godina, a s 56 godina uspio doseći još veću dubinu (105 metara). Godine 1988. snimljen je po Mayolovom životu film Veliko plavetnilo u režiji Luca Bessona.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.