514470527_1280x720

Prva žena u povijesti demokratski izabrana za predsjednicu republike – 1980.

Autor: dnevno

Vigdís Finnbogadóttir rođena je 1930. godine u islandskom glavnom gradu Reykjavíku. Studirala je francuski jezik i književnost, a kasnije i povijest kazališne umjetnosti.

Dana 29. lipnja 1980. godine prvi je put u povijesti jedna žena demokratski izabrana za predsjednicu republike. Bila je to Vigdís Finnbogadóttir, koju su Islanđani na izborima te godine izabrali relativnom većinom glasova za svoju predsjednicu. Ona je u tom trenutku imala 50 godina, a na predsjedničkoj je poziciji ostala zatim sve do 1996. godine tj. tijekom punih 16 godina (nakon prvog mandata osvojila je još tri uzastopna).

Doduše, Vigdís Finnbogadóttir nije bila prva ženska predsjednica u povijesti, jer je prethodno u Argentini Isabel Martínez de Perón postala predsjednicom 1974. godine (međutim, ona na taj položaj nije bila izabrana nego ga je naslijedila po smrti svog supruga Juana Peróna, čija je potpredsjednica do tada bila). Još je jedna žena prije Vigdís Finnbogadóttir došla na čelo republike, Lidia Gueiler Tejada, koja je 1979. godine postala vršiteljicom dužnosti predsjednice Bolivije, kao dotadašnja predsjednica Donjeg dona Bolivijskog parlamenta.

Vigdís Finnbogadóttir rođena je 1930. godine u islandskom glavnom gradu Reykjavíku. Studirala je francuski jezik i književnost, a kasnije i povijest kazališne umjetnosti. U trenutku kad je izabrana za predsjednicu Islanda bila je razvedena (još od 1963. godine), a bila je i samohrana majka s jednom usvojenoj kćeri. Tijekom svog je predsjedničkog mandata Vigdís Finnbogadóttir ugostila znameniti hladnoratovski Samit u Reykjavíku iz 1986. godine, između američkog predsjednika Ronalda Reagana i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Nakon predsjedničkog mandata ostala je aktivna u javnom životu, naročito na području kulture.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI