Prva podjela Poljske između Rusije, Pruske i Habsburške Monarhije – 1772.

Autor: dnevno

Poljska je pri prvoj podjeli izgubila oko 30 % svog dotadašnjeg teritorija, ali i gotovo polovinu svog ukupnog stanovništva, što je bio strahovit udarac.

Prva podjela poljskog teritorija između Rusije, Pruske i Habsburške Monarhije napravljena je 5. kolovoza 1772. godine . Radilo se o početku kraja te države, koja je nakon dvije kasnije podjele potpuno nestala. Prilikom prve podjele Poljske na prijestolju Ruskog Carstva bila je Katarina Velika. Vladarica Habsburške Monarhije bila je u to vrijeme carica i kraljica Marija Terezija, a na čelu Pruske bio je kralj Fridrik Veliki. Zanimljivo je da se Marija Terezija izvorno navodno protivila podjeli Poljske, no njen kancelar knez Kaunitz-Rietberg je želio, kad su ionako već druge sile komadale poljski teritorij, uzeti za Beč što veći dio.

Pri prvoj podjeli Poljske Rusija je dobila površinom najveći dio, čak oko 93.000 četvornih kilometara. Habsburška Monarhija dobila je oko 81.900, a Pruska oko 36.300 četvornih kilometara. Tom je podjelom Poljska izgubila oko 30 % svog dotadašnjeg teritorija, ali i gotovo polovinu svog ukupnog stanovništva, što je bio strahovit udarac. Zbog pruskog zauzimanja primorskih krajeva, gdje je Poljska imala izlaz na more, izgubila je ta država čak oko 80 % svoje vanjske trgovine, što je u gospodarskom smislu bilo katastrofalno.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.