Potonuo brod s basnoslovnim blagom – 1641.

Autor: dnevno

Lokacija potonuća broda nalazi se negdje oko britanskog rta Land’s End, što je ujedno i najzapadnija točka čitave Engleske.

Dana 23. rujna 1641. godine na morsko dno otišao je jedan od najbogatijih brodskih tereta u povijesti. To ogromno blago još i danas čeka da bude otkriveno i izvađeno. Radilo se o britanskom brodu imena Merchant Royal, koji je potonuo u oluji u blizini južne engleske obale. Brod je nosio nevjerojatno bogatstvo: više od 37.000 kilograma zlata, oko 500.000 srebrnjaka i još oko 400 poluga meksičkog srebra. Po današnjim cijenama, samo navedenih 37.000 kilograma zlata vrijedilo bi desetak milijardi kuna (gotovo dvije milijarde dolara), a da srebro ni ne računamo.

Brod je potonuo negdje oko britanskog rta Land’s End, što je ujedno i najzapadnija točka čitave Engleske. Taj rt nalazi se u engleskoj pokrajini Cornwall. Brod s blagom bio je na plovidbi iz španjolske luke Cadiz prema Antwerpenu, noseći plaću za vojnike koji su se ondje borili za Španjolsku. Brod je još od prije bio prilično oštećen i propuštao je vodu, što je rješavano pomoću pumpi koje su vodu izbacivale van. Međutim, dogodilo se da su pumpe prestale funkcionirati, a brod je ušao u zonu lošeg vremena. Počeo je tonuti i na kraju je završio na dnu mora. Pri potonuću je poginulo 18 osoba s broda, a 40 ih je spašeno. Zlato je bilo preteško da bi se iznijelo iz tonućeg broda, pa je izgubljeno.

Godine 2007. poduzeće Odyssey Marine Exploration organiziralo je operaciju namijenjenu pronalaženju blaga. Dosad nisu imali uspjeha u lociranju olupine Merchant Royala, ali su uspjeli izvaditi blago sa španjolskog broda Nuestra Señora de las Mercedes, vrijedno oko 500 milijuna dolara.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.