Posljednja carska krunidba u Rusiji – 1896.

Autor: Tin Pongrac

Car je okrunjen ruskom carskom krunom koja sadrži nevjerojatnih 4.936 dijamanata i sačuvala se do danas.

Posljednja carska krunidba u Rusiji održana je 26. svibnja 1896. godine, kada je okrunjen car Nikolaj II. Romanov. Poznat po činjenici da su ga nakon Oktobarske revolucije, s njegovom obitelji, ubili boljševici. Tom je prilikom ubijen i njegov jedini sin, mladi carević Aleksej, koji je bolovao od hemofilije i za čije su liječenje car i carica uzeli poznatog redovnika Raspućina.

Car Nikolaj II. okrunjen je u Moskvi, premda ona u to doba nije bila glavni grad Ruskog Carstva (car Petar Veliki prenio je u 18. stoljeću prijestolnicu u Sankt Peterburg). Ipak, sve carske krunidbe tradicionalno su se održavale u Moskvi, i to u katedrali Marijinog Uznesenja (to je glavna moskovska crkva). Katedrala se nalazi unutar zidina Moskovskog Kremlja.

Obred krunidbe bio je izrazito raskošan i sadržavao je mnogo simbolike. Nikola je okrunjen carskom krunom koja sadrži nevjerojatnih 4.936 dijamanata i sačuvala se do danas. Zanimljiva je sudbina te krune nakon Oktobarske revolucije. Naime, dugo je vremena bila u Irskoj, jer su pomoću nje Sovjeti dobili od Iraca kredit. Car Nikolaj II. na krunidbi je u desnoj ruci držao carsko žezlo (sa slavnim dijamantom Orlov, svojedobno jednim od najvećih na svijetu), a u lijevoj vladarsku zlatnu jabuku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.