Posječen Prometej najstarije stablo na svijetu – 1964.

Autor: dnevno

Stablo staro oko 5.000 godina posjekao je student sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, imenom Donald Rusk Currey. Javnost je za rušenje najstarijeg drveta na svijetu saznala tek znatno kasnije.

Najstarije živuće drvo ikada zabilježeno na svijetu posječeno je 6. kolovoza 1964. godine. Nazvano je imenom Prometej i imalo je minimalno 4.862 godine – što je utvrđeno brojanjem godova na panju. Moguće je da je bilo čak starije od 5.000 godina, jer su godovi brojani 2,5 metra iznad točke klijanja.

Prometej je pripadao vrsti bora latinskog naziva Pinus longaeva. To je izgleda najdugovječnija vrsta drveća na svijetu. Tako sporo raste da obično nikada ne prijeđe visinu od 15 metara. Raste samo na području američkih saveznih država Nevade, Utah, i Kalifornije.

To prastaro drvo posjekao je jedan student sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. Ime mu je bilo Donald Rusk Currey. Radio je istraživanja o ledenim dobima u prošlosti, pa mu je staro drveće služilo kao izvor podataka. Bušio je rupe u drveću kako bi dobio uzorke s godovima. Došao je i do Prometeja, koji se izvana nije činio mnogo drugačijim od okolnih primjeraka. Slomio je dva svrdla pokušavajući doći do Prometejeve jezgre, no bez uspjeha. Zato je zatražio dopuštenje od lokalne šumarske službe da obori drvo i tako dođe do godova. Dopuštenje je lako dobio jer Prometej nije bio zakonski zaštićen, a znanstveni se razlog činio opravdanim.

Javnost je za rušenje najstarijeg drveta saznala tek znatno kasnije. Diglo se dosta prašine, no dobra je posljedica bila da je to područje u Nevadi proglašeno nacionalnim parkom. Trenutno najstarije drvo na svijetu jedan je drugi primjerak vrste Pinus longaeva, koji je nazvan Metuzalem i nalazi se u Kaliforniji. Zanimljivo je da točna lokacija Metuzalema nikad nije objavljena da bi ga se zaštitilo od vandalizma.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.