Polarna ekspedicija u potrazi za mitskim otokom – 1900.

Autor: dnevno

Vođa ekspedicije bio je barun Eduard Toll, podrijetlom baltički Nijemac, u ruskoj službi.

Znamenita ruska polarna ekspedicija isplovila je iz tadašnjeg carskog glavnog grada Sankt-Peterburga 21. lipnja 1900. godine na brodu imena Zarja (hrv. Zora), opremljenom za polarne uvjete. Zarja je imala kombinirani pogon – jedra i parni stroj – a na njoj je bilo smješteno 20 članova ekspedicije. Vođa im je bio barun Eduard Toll, podrijetlom baltički Nijemac, u ruskoj službi (što je bila česta pojava u to vrijeme). Zapovjednik broda bio je mornarički časnik Nikolaj Kolomejcev, a jedan od časnika na brodu bio je i mladi Aleksandar Kolčak (budući admiral i vrhovni zapovjednik Rusije u građanskom ratu protiv boljševika).

Brod Zarja oplovio je oko Skandinavije i nastavio sjeverno prema Arktiku. Glavni cilj ekspedicije bio je pronaći legendarni otok zvan Zemlja Sannikova. Taj otok navodno se trebao nalaziti sjevernije od bilo kojeg do tada poznatog kopna i trebao je biti prilično velik. Prema glasinama, na njemu je trebalo obitavati jedno sibirsko pleme koje je inače izumrlo. Na tom je otoku trebalo po nekim znanstveno-fantastičnim pričama biti i neandertalaca i mamuta.

Barun Toll na dalekom je sjeveru, gdje je Zarja stala u ledu, izašao s broda i uputio se još dalje pomoću kajaka i saonica, povevši sa sobom još tri člana posade. Nitko od njih više nikada nije viđen. Ispostavilo se da je Zemlja Sannikova zapravo mit.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.