John Jacob Astor

Podrijetlo bogatstva multimilijunaške obitelji Astor – 1810.

Autor: dnevno

Bogatstvo obitelji Astor postalo je legendarno, a pripadnici te obitelji poznati su sve do danas. Po obitelji Astor zove se znameniti hotel Waldorf-Astoria u New Yorku.

John Jacob Astor tvrtku Pacific Fur Company, koja se bavila trgovinom krznom, osnovao je 23. lipnja 1810. godine. Trgovina krznom bila je jedno od najunosnijih zanimanja u rano doba Sjedinjenih Američkih Država. Tom je trgovinom John Jacob Astor uspio postati jedan od prvih milijunaša u povijesti SAD-a, davno prije Rockefellera, Vanderbilta, Carnegiea i drugih. Bogatstvo obitelji Astor postalo je legendarno, a pripadnici te obitelji poznati su sve do danas. Primjerice, John Jacob Astor IV. – praunuk osnivača Pacific Fur Companyja, bio je najbogatiji putnik na Titanicu, a s tim je brodom i potonuo. Po obitelji Astor zove se znameniti hotel Waldorf-Astoria u New Yorku.

Osnivač obiteljskog bogatstva John Jacob rođen je u Njemačkoj, u gradiću Walldorfu – desetak kilometara od rijeke Rajne. Po spomenutom mjestu dobio je ime hotel Waldorf-Astoria, a od tuda dolazi i ime poznate Waldorf salate, te waldorfskog sustava obrazovanja djece.

John Jacob Astor došao je iz Europe u SAD kao dvadesetogodišnji mladić. Putem trgovine krznom i ostalih unosnih poslova toliko se obogatio da je postao najbogatiji čovjek u SAD-u. Njegovi se potomci smatraju svojevrsnom američkom aristokracijom, jer su jedna od najstarijih multimilijunaških američkih dinastija (bogatstvo im je staro već oko 200 godina, za razliku od mnogih kasnije obogaćenih obitelji).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.