Podmornica USS Nautilus ispod arktičkog leda došla do Sjevernog pola – 1958.

Autor: dnevno

USS Nautilus bila je prva podmornica na nuklearni pogon u svjetskoj povijesti uopće.

Američka podmornica USS Nautilus plovidbom ispod arktičkog leda dosegla je Sjeverni pol 3. kolovoza 1958. godine. Bilo je to prvo podmorsko dosezanje Sjevernog pola u ljudskoj povijesti. USS Nautilus bila je podmornica na nuklearni pogon, zbog čega je mogla ostati u zaronjenom stanju znatno duže od dizelskih podmornica. Naime, dizelski motori koriste zrak za izgaranje goriva, dok ga nuklearni reaktori ne zahtijevaju.

USS Nautilus ujedno je bila i prva podmornica na nuklearni pogon u svjetskoj povijesti uopće. Porinuta je 1954. godine, a istiskivala je oko 4.000 tona u potpuno uronjenom stanju. Dužina joj je iznosila 98 metara, a imala je preko stotinu članova posade.

Podmorski prolazak ispod leda na mjestu Sjevernog pola obavljen je u sklopu američke operacije Sunshine. Nakon prolaska Sjevernog pola podmornica je nastavila put prema Grenlandu i izronila je tek nakon prijeđenih 2.940 kilometara puta ispod leda.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.