Početak prve izvedbe Wagnerovog Prstena Nibelunga – 1876.

Autor: dnevno

Dijelove radnje za Prsten Nibelunga crpio je Wagner iz nordijske mitologije i germanske legende o Nibelunzima.

Dana 13. kolovoza 1876. godine započela je prva izvedba Prstena Nibelunga, monumentalnog četverodijelnog ciklusa (tetralogije) njemačkog glazbenog i dramskog umjetnika Richarda Wagnera. Zanimljivo je da je Wagner, za razliku od većine ostalih opernih skladatelja, za Prsten Nibelunga pisao i vlastiti libreto, zbog čega se dijelove tog ciklusa ponekad opisuje i kao glazbene drame.

Prsten Nibelunga sastoji se od četiri dijela: Rajnino zlato (njem. Das Rheingold), Walküra (njem. Die Walküre), Siegfried i Sumrak bogova (njem. Götterdämmerung). Prva izvedba ciklusa kao cjeline započela je spomenutog datuma u njemačkom gradu Bayreuthu, u specijalnoj Festivalskoj zgradi. Izvedba je ukupno trajala četiri dana s time da je svakog dana izvođen po jedan dio tetralogije. Po svojoj duljini trajanja Prsten Nibelunga je golemo djelo, s ukupnim trajanjem glazbe od oko 15 sati. Primjerice, izvedba posljednjeg i najdužeg dijela, Sumraka bogova, traje čak oko pet sati, ne računajući predahe. Prvi dio tetralogije, Rajnino zlato, naziva se i predvečerjem (njem. Vorabend) cjelokupnog ciklusa.

Dijelove radnje za Prsten Nibelunga crpio je Wagner iz nordijske mitologije i germanske legende o Nibelunzima. Tradicija festivalske izvedbe te Wagnerove tetralogije u Bayreuthu održala se sve do danas, a također se raspoređuje na četiri dana.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.