Pilot Luftwaffe koji je srušio više od 150 neprijateljskih zrakoplova – 1942.

Autor: dnevno

Osobito je uspješan bio na nebu sjeverne Afrike, pa je dobio nadimak Zvijezda Afrike.

Poznati njemački vojni pilot Hans-Joachim Marseille poginuo je 30. rujna 1942. godine. Čuven je po tome što je oborio preko 150 savezničkih zrakoplova. U jednom danu uspio je oboriti čak 17 neprijateljskih zrakoplova, od čega osam njih u razdoblju od samo 10 minuta. Potrebno je napomenuti da je Marseille bio vrlo mlad (u trenutku kad je Hitler došao na vlast u Njemačkoj imao je samo 13 godina, a kad je počeo Drugi svjetski rat samo 19).

Hans-Joachim Marseille bio je Nijemac francuskog podrijetla. Naime, njegovi su preci po muškoj liniji bili hugenoti koji su doselili u Njemačku iz Francuske.

Mladi Hans-Joachim Marseille postigao je tijekom Drugog svjetskog rata ukupno 158 zračnih pobjeda. Taj se podatak još više ističe time što je poginuo sa samo 22 godine života. Osobito je uspješan bio na nebu sjeverne Afrike, pa je dobio nadimak Zvijezda Afrike (njem. Stern von Afrika).

Nakon tolikih pobjeda, Marseille je poginuo kada se njegov zrakoplov Messerschmitt Bf 109 pri letu nad sjevernim Egiptom pokvario. Naime, unatoč tome što nije bio pogođen, kokpit mu se počeo puniti dimom. Marseille je odlučio iskočiti iz zrakoplova. Međutim, pri skoku ga je zahvatio rep njegovog vlastitog aviona. Dobio je takav udarac u prsa da je ili odmah umro ili je toliko onesposobljen da nije mogao otvoriti padobran. U svakom slučaju, pao je sa znatne visine na tlo, a njegovo je mrtvo tijelo pronađeno unakaženo velikim ranama.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.