Petar Veliki uveo porez na brade – 1698.

Autor: dnevno

Budući da je u Europi Luja XIV. tada bio moderan feminizirani izgled s obrijanom bradom, Petar je obavezno brijanje uveo prvo u vojsku, a zatim i u cijelu zemlju.

Nakon što se vratio sa svog putovanja po Zapadnoj Europi, gdje je jedno vrijeme čak radio inkognito u nizozemskom brodogradilištu, Petar Veliki je u Rusiju odlučio uvesti reforme koje bi je približile Europi.

Budući da je u Europi Luja XIV. tada bio moderan feminizirani izgled s obrijanom bradom, Petar je odlučio takav trend uvesti i u Carsku Rusiju.

Dana 5. rujna 1698. godine Petar Veliki obavezno brijanje uveo je prvo u carsku vojsku, a zatim i u cijelu zemlju, pri čemu su samo svećenici i seljaci bili izuzeti. Plemići koji su željeli zadržati bradu morali su odsada plaćati porez od 100 rubalja na godinu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.