Petar Veliki – moćni imperator svih Rusa – 1725.

Autor: dnevno

Za vrijeme Petra Velikog Rusko Carstvo se protezalo od Poljske do Tihog oceana.

Ruski car Petar Veliki umro je 8. veljače 1725. godine. On je bio prvi vladar Rusije s titulom imperator svih Rusa (rus. Императоръ Всероссійскій). Titulu imperatora, koja ga je izjednačavala s carevima Svetog Rimskog Carstva, ubrzo su priznale i druge europske države. Za Petra Velikog zanimljivo je da je bio visok čak oko 203 centimetra, čime je nadvisivao veliku većinu svojih suvremenika.

Premda je Petar Veliki imao čak 14-ero djece, zanimljivo je da ga nije nadživio nijedan sin. Na prijestolju ga je naslijedila, nakon njegove smrti na današnji dan, supruga Katarina I., koja je rodom bila iz obitelji Skavronski (Skowroński).

Za vrijeme Petra Velikog postalo je Rusko Carstvo velika europska sila. Petar je pobijedio Šveđane i osigurao izlaz na Baltičko more, a posjedovao je i pristup Crnom moru (preko Azovskog mora). Sve u svemu, Petrova se država protezala od Poljske pa sve do Tihog oceana. Dapače, upravo je Petar Veliki poslao ekspediciju na čelu s Vitusom Beringom na istraživanje prostora na granici Azije i Sjeverne Amerike (područje Aljaske). Dakako, po Beringu je nazvan Beringov prolaz koji dijeli spomenuta dva kontinenta.

Posmrtni ostatci Petra Velikog danas leže u katedrali sv. Petra i Pavla u nekadašnjoj ruskoj prijestolnici Sankt-Peterburgu. Ta se katedrala, koja posjeduje najviši zvonik u čitavom pravoslavnom svijetu, nalazi unutar Tvrđave sv. Petra i Pavla, na otoku na rijeci Nevi, otprilike nasuprot poznatog Zimskog dvorca.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.