Perzijski vladar Nadir-šah ušao u osvojeni Delhi – 1739.

Autor: dnevno

Osvojeni Delhi, koji je do tada bio prijestolnica Mogulskog Carstva, sadržavao je blaga velikih mogula, koja je Nadir-šah rekvirirao u korist svoje riznice.

Dana 20. ožujka 1739. godine perzijski vladar Nadir-šah ušao je u osvojeni Delhi, u kojem je ubrzo zatim izvršio strahoviti masakr. U tom se trenutku golemo carstvo Nadir-šaha prostiralo od Crnog mora i Kavkaza do doline Gangesa. Zbog njegovih osvajačkih pretenzija nazvali su Nadir-šaha svojedobno Drugim Aleksandrom i Perzijskim Napoleonom. Osvojeni Delhi, koji je do tada bio prijestolnica Mogulskog Carstva, sadržavao je blaga velikih mogula, koja je Nadir-šah rekvirirao u korist svoje riznice. Uzeo je znamenite dijamante Koh-i-Nur (Koh-i-Noor) i Darja-i-Nur (Darya-i-Noor), kao i draguljima optočeno Paunovo prijestolje. Nakon što je u Delhiju izbio ustanak tamošnjeg stanovništva, Nadir-šah dao je izvršiti iz osvete strahoviti masakr. Poklano je navodno čak nekoliko desetaka tisuća osoba, uključujući žene, djecu i nenaoružane muškarce. Kuće tamošnjih stanovnika nemilosrdno su opljačkane. Nadir-šah odvezao je iz Delhija golemo blago utovareno navodno na tisuće slonova, deva i konja.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.