Papa koji je odgovorio Atilu od uništenja Rima – 461.

Autor: dnevno

Atila je planirao napasti i Rim, a od rimskog je cara zahtijevao da mu za suprugu da svoju sestru Honoriju i bogat miraz.

Desetog studenog Katolička crkva slavi znamenitog papu sv. Leona Velikog, kojem se pripisuje spašavanje Italije od invazije Huna 461. godine. Njegovo doba bilo je ispunjeno teškim borbama vezanim uz posljednje izdisaje Zapadnog Rimskog Carstva. U to vrijeme moćni hunski osvajači provalili su na područje Carstva i harali njegovim pokrajinama. Opustošen je Balkanski poluotok, a Huni su prodrli na jug čak i u Grčku. Nakon razaranja Galije (današnja Francuska), hunski vođa Atila provalio je preko Alpa na područje današnje Italije. U njoj je razorio Akvileju (rimska Aquileia), Vicenzu (rimska Vicetia), Veronu (rimska istoimena Verona), Bresciju (rimska Brixia), Bergamo (rimski Bergamum) i Milano (rimski Mediolanum).

Atila je planirao napasti i Rim, a od rimskog je cara zahtijevao da mu za suprugu da svoju sestru Honoriju i bogat miraz. Car je zauzvrat poslao papu Leona da pregovara s Atilom i odvrati ga od razaranja Rima. Papa je doista uspio. Sastao se s Atilom na južnoj obali poznatog jezera Garda (Lago di Garda) u sjevernoj Italiji. Nakon sastanka, Atila se povukao sa svojom vojskom iz Italije i Rim je spašen. Nije točno poznato kako je papi uspjelo nagovoriti Atilu (zvanog i Bič Božji). Sa sobom je papa nosio znatnu količinu novca, koja je vjerojatno upotrijebljena da se Atila potkupi, no kršćanski kroničari toga razdoblja zaslugu pripisuju upravo papi svecu.

Sv. Leon Veliki umro je u Rimu po predaji na današnji dan, nakon 21 godine provedene na papinskoj stolici.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.