Otvorena prva škola za siromašnu djecu u Europi – 1616.

Autor: dnevno

Prva škola koja nije bila namijenjena samo plemićima ili školovanju svećenika otvorena je zaslugom sv. Josipa Kalasancija.

Dana 15. rujna 1616. godine otvorena je u talijanskom gradiću Frascati prva javna škola u Europi. Naime, do tada su škole bile namijenjene samo plemićkoj djeci ili školovanju svećenika. Ova škola u Frascatiju bila je javna i sa slobodnim upisom.

Čovjek koji je zaslužan za osnivanje te prve javne škole bio je sv. Josip Kalasancij, koji je primijetio da većina njegovih učenika potječe iz siromašnih obitelji. Sv. Josip Kalasancij osnovao je Red pijarista, kojem je glavna zadaća bilo obrazovanje djece, naročito one iz siromašnih obitelji. Red je imao za cilj osigurati besplatno školovanje siromašnoj djeci i to je zapravo prvi katolički red posvećen prvenstveno edukaciji.

Pijaristi su s vremenom osnovali škole diljem Europe. Njihov su primjer kasnije slijedile države pri osnivanju javnih škola, tako da je koncept današnjih besplatnih osnovnih škola zapravo uvelike potekao upravo od pijarista. Pijaristi su učinili i velik korak u obrazovanju djece s posebnim psihičkim i fizičkim potrebama. Mnogi znameniti ljudi duguju svoje obrazovanje pijaristima, poput Victora Huga, Francisca Goye, Haydna, Mendela i Schuberta te nobelovaca Georgea Hevesyja i Georgea Olaha.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.