Otvoren najveći stadion u Europi – 1957.

Autor: dnevno

Stadion Camp Nou u današnje vrijeme može ugostiti oko 99.354 gledatelja, a u prošlosti je imao čak i veći kapacitet.

Najveći stadion u Europi, Camp Nou u Barceloni, otvoren je 24. rujna 1957. godine. Riječ je o stadionu znamenitog nogometnog kluba Barcelone, osnovanog još 1899. godine. Prije izgradnje novog stadiona nogometni klub Barcelona igrao je na stadionu Camp de Les Corts, smještenom bliže središtu grada. Novi stadion sagrađen je na mjestu udaljenom oko 3,3 kilometara od stare gradske jezgre Barcelone. Stadion su projektirala tri arhitekta: Francesc Mitjans, Josep Soteras i Lorenzo García-Barbón, a gradio se tri godine. Na otvorenju je odigrana utakmica između Barcelone i Legie iz Varšave. Utakmica je završila 4 – 2 u korist Barcelone, a prvi gol na utakmici, ujedno prvi gol na Camp Nou postigao je Eulogio Martinez.

Službeno ime stadiona do 2000. godine bilo je Estadi del FC Barcelona (hrv. Stadion F.C. Barcelone). Od tada se naziva Camp Nou, po popularnom nadimku za stadion, što su odlučili članovi kluba glasovanjem. Camp Nou u današnje vrijeme može ugostiti oko 99.354 gledatelja, a u prošlosti je imao i veći kapacitet (npr. od 1980. do 1993. godine mogao je primiti do 121.749 gledatelja). Stadion je sagrađen u vrijeme vladavine Francisca Franca, španjolskog šefa države koji je vladao od 1936. do 1975. godine, a bio je žestoki navijač konkurentskog Real Madrida.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.