Otkriven najveći fosil Tyrannosaurusa rexa – 1990.

Autor: dnevno

Kostur je nazvan Sue po svojoj otkrivačici – paleontologinji Sue Hendrickson.

Najveći i najsačuvaniji do sada pronađeni kostur dinosaura Tyrannosaurusa rexa otkriven je 12. kolovoza 1990. godine. Taj je kostur nazvan Sue po svojoj otkrivačici – paleontologinji Susan Sue Hendrickson. Kostur je u međuvremenu prodan za 7.600.000 dolara, što je najveća cijena ikada plaćena za kostur bilo kojeg dinosaura.

Sue Hendrickson kostur je otkrila u Južnoj Dakoti. Vrijednost tog primjerka leži u tome što je čak 80 % cjelovit. Kostur je dužine 12,9 metara, a procjenjuje se da je Tyrannosaurus rex kojem je pripadao bio za vrijeme života težak oko 6.400 kilograma. Zbog imena Sue taj se kostur obično smatra ženskim, no zapravo nije poznato kojeg je životinja bila spola. Živjela je prije otprilike 67 milijuna godina, a umrla je u dobi od 28 godina. Danas je kostur izložen u značajnom muzeju Field Museum of Natural History u Chicagu. Zubi tog kostura imaju dužinu do 30,5 centimetara, a golema lubanja teška je 272 kilograma.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.