Otkriven Marsov satelit Deimos – 1877.

Autor: dnevno

Ukupna je površina Deimosa otprilike 49.500 hektara, a masa oko 1.476 milijardi tona.

Marsov satelit Deimos, jedan od dvaju prirodnih satelita tog planeta, otkriven je 12. kolovoza 1877. godine. Mars osim Deimosa posjeduje još i satelit Fobos, koji je nešto veći i bliži površini tog planeta. Imena Fobos i Deimos na grčkom jeziku znače strah i užas, a odabrana su jer su označavala pratioce boga rata Marsa u antičkoj mitologiji.

Za otkriće Deimosa zaslužan je američki astronom Asaph Hall, koji se služio teleskopom u Washingtonu. Deimos je nepravilnog oblika, s najvećom osi dužine 15 kilometara. Ukupna mu je površina otprilike 49.500 hektara, a masa oko 1.476 milijardi tona, od Marsa je udaljen 23.459 km. Deimos je prekriven kraterima, a je gravitacija mu je tako slaba da krhotine koje se stvaraju udarom meteorita skoro nikad ne padaju nazad na satelit, već odlaze u svemir. Deimos je prvi put fotografirala letjelica Viking 1., 1977. godine.

Postoji mogućnost da su Fobos i Deimos zapravo asteroidi koji su u prošlosti ostali zarobljeni u orbiti oko Marsa.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.