Otkriće prvog planeta oko zvijezde slične našem Suncu – 1995.

Autor: dnevno

Veliki planet Belerofon orbitira oko zvijezde 51 Pegasi.

Šestog listopada 1995. godine objavljeno je otkriće prvog planeta izvan našeg Sunčevog sustava koji orbitira oko zvijezde slične Suncu. Riječ je o zvijezdi 51 Pegasi, koja je udaljena od nas oko 50,9 svjetlosnih godina. Zviježđe Pegaz, u kojem se nalazi ta zvijezda, nalazi se na sjevernom nebu, dakle vidljivo je i iz Hrvatske. Nalazi se u susjedstvu zviježđa Andromeda, te pokraj zodijačkih zviježđa Vodenjaka i Riba. Najbolje vrijeme za promatranje Pegaza je tijekom listopada, oko 21:00 sati.

Zvijezda 51 Pegazi spektralnog je tipa G5V (Sunce je G2V), dakle to je žuta zvijezda, nešto veća od Sunca. Temperatura površine iznosi joj oko 5.571 K (Sunca je oko 5.778 K). Zvijezda je stara između 6,1 i 8,1 milijardi godina (Sunce je mlađe, s 4,57 milijardi godina).

Pronađeni planet neslužbeno je nazvan Belerofont, prema antičkom grčkom junaku koji je jahao krilatog konja Pegaza. Službeni naziv planeta je 51 Pegasi b. Taj planet ima znatno veću masu od Zemlje i to oko 150 puta, što odgovara otprilike polovini mase Jupitera. Temperatura planeta Belerofona vjerojatno je iznad 1000°C, pa ga se svrstava u tzv. planete tipa vrući Jupiter.

Otkriće je objavljeno u časopisu Nature, a planet su pronašli švicarski znanstvenici Michel Mayor i Didier Queloz radeći na francuskoj zvjezdarnici OHP (franc. Observatoire de Haute Provence).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.