Osnovano poduzeće Reichswerke Hermann Göring – 1937.

Autor: dnevno

Zbog toga što je u sebe apsorbiralo brojna njemačka industrijska poduzeća, a zatim i ona na pridruženim te osvojenim teritorijima postalo je poduzeće Reichswerke Hermann Göring jednim od najvećih u Trećem Reichu pa i cijeloj Europi.

Dana 15. srpnja 1937. godine osnovano je u nacističkoj Njemačkoj industrijsko poduzeće Reichswerke Hermann Göring. Ime je dobilo po tadašnjem vrhovnom zapovjedniku Luftwaffe Hermannu Göringu, koji je ujedno bio ministar u Hitlerovoj vladi, a držao je i brojne druge položaje (npr. Reichsjägermeistera i Reichsforstmeistera). U tom je trenutku Göring imao čin generala pukovnika, a kasnije je unaprijeđen u feldmaršala pa i maršala Reicha (Reichsmarschall). Premda se poduzeće zvalo po njemu i premda mu je on bio na čelu, Göring osobno nije imao vlasnički udio u njemu. Izvorna je namjena poduzeća Reichswerke Hermann Göring bilo vađenje željezne rudače na području Salzgittera u Donjoj Saskoj. Radilo se o rudači koja je ondje bila prisutna u velikim količinama, ali u obliku neisplativom za komercijalno eksploatiranje. Salzgitter se nalazi u blizini njemačkih gradova Braunschweiga i Wolfenbüttela, a od Hannovera je udaljen oko 50 kilometara na jugoistok. Zbog toga što je navedeno poduzeće u sebe apsorbiralo brojna njemačka industrijska poduzeća, a zatim i ona na pridruženim te osvojenim teritorijima postalo je jednim od najvećih u Trećem Reichu. Primjerice, nakon Anschlussa Austrije u sastav poduzeća Reichswerke Hermann Göring uključene su brojne austrijske željezare, a nakon okupacije Čehoslovačke navodno je čak između 50 i 60% postrojenja tamošnje teške industrije dospjelo u to poduzeće. Sličan je obrazac kasnije primijenjen i na okupiranu Poljsku, Francusku te SSSR. S vremenom je poduzeće Reichswerke Hermann Göring naraslo na giganta s oko 500.000 radnika te s kapitalom od nekoliko milijardi Reichsmaraka (moguće je da je bilo jedno od najvećih industrijskih poduzeća u Europi, pa i čitavom svijetu).

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.