Operaciju Barbarossa vodila su tri feldmaršala plemića – 1941.

Autor: dnevno

Njemačke snage bile su podijeljene na tri grupe armija, a svaka je bila pod zapovjedništvom jednog njemačkog feldmaršala (von Leeb, von Bock i von Rundstedt).

Napad Sila osovine na Sovjetski Savez – Operacija Barbarossa započela je 22. lipnja 1941. godine. Aktivirano je preko tri milijuna pripadnika njemačkih Oružanih snaga (njem. Wehrmachta) i postrojbi njihovih saveznika. Operacija Barbarossa bila je svakako jedna od najvećih vojnih operacija u povijesti ratovanja, a ime je dobila po njemačkom srednjovjekovnom vladaru Fridriku Barbarossi iz dinastije Hohenstaufen.

Kako je izgledao početak Operacije Barbarossa? Invazija na SSSR izvršena je na fronti dugačkoj tisućama kilometara. Njemačke snage bile su podijeljene na tri grupe armija:

Grupa armija Sjever – s ciljem zauzimanja baltičkog područja i Lenjingrada.
Grupa armija Centar – s ciljem zauzimanja Moskve.
Grupa armija Jug – s ciljem zauzimanja Ukrajine i daljnjeg napredovanja na jugu.
Svaka od grupa armija bila je pod zapovjedništvom jednog njemačkog feldmaršala:

Grupa armija Sjever – feldmaršal Wilhelm von Leeb.
Grupa armija Centar – feldmaršalFedor von Bock.
Grupa armija Jug – feldmaršalGerd von Rundstedt.
Sva trojica tih feldmaršala bili plemići (što se vidi i po vezniku von ispred njihovih prezimena). Naime, feldmaršal von Leeb bio je bavarski plemić (s viteškom titulom), a feldmaršali von Bock i von Rundstedt bili su pruskog plemićkog podrijetla (prusko plemstvo bilo je znamenito po tradiciji služenja u vojsci).

Već prvoga dana izvršena su snažna bombardiranja gradova u SSSR-u, i to na području koje su Sovjeti držali u nekadašnjoj Poljskoj. Uskoro su sve tri grupe armija počele napredovati i potiskivati Crvenu armiju. Wehrmacht je tijekom Operacije Barbarossa izvojevao mnoge taktičke pobjede, ali mu je na kraju ipak izmaknuo glavni strateški cilj – uništenje sovjetskih obrambenih snaga.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.