Od leukemije umrla Sadako Sasaki – djevojčica iz Hirošime – 1955.

Autor: dnevno

Sadako je u bolnici provela posljednje dane, u trajanju od otprilike osam mjeseci.

Dana 25. listopada 1955. godine umrla je Sadako Sasaki, japanska djevojčica iz Hirošime, koja je preživjela eksploziju nuklearne bombe 1945. godine. Sadako je u na dan eksplozije imala samo dvije i pol godine, a živjela je oko 1.600 metara od mjesta gdje je pala nuklearna bomba. Premda je tada preživjela, dobila je leukemiju, pa je u dobi od 12 godina hospitalizirana. Pretpostavlja se da je leukemija bila uzrokovana zračenjem izazvanim eksplozijom nuklearne bombe u Hirošimi, jer je kod djece na tom području zapažen porast broja slučajeva te bolesti nakon Drugoga svjetskog rata.

Sadako je u bolnici provela posljednje dane, u trajanju od otprilike osam mjeseci. Tijekom boravka u bolnici izrađivala je origami ždralove, zbog predaje da će se onome tko napravi 1.000 ždralova ispuniti želja. Sadako, nažalost, nije doživjela svoj 13. rođendan. Austrijski književnik Karl Bruckner napisao je o njoj znamenitu knjigu Sadako hoće živjeti (njem. Sadako will leben).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.