Obračun kod O.K. Corrala – 1881.

Autor: dnevno

Pucnjava revolverima trajala je svega 30-ak sekundi. Ispaljeno je oko trideset metaka.

U gradiću Tombstone u Arizoni odigrao jedan od najpoznatijih obračuna u povijesti Divljeg zapada 26. listopada 1881. godine. Sukobile su se dvije skupine, koje su se borile za prevlast u Tombstoneu. Jednu su sačinjavali predstavnici zakona – braća Earp (Wyatt, Morgan i Virgil) te Doc Holliday, a drugu njihovi neprijatelji kauboji – braća Clanton i braća McLaury.

O.K. Corral je bilo ograđeno mjesto za konje u tom gradiću (O.K. je kratica za Old Kindersley). Revolveraški obračun se zapravo dogodio oko šest ulaza dalje od Corrala, pa bi točniji naziv bio obračun u blizini O.K. Coralla. Pucnjava revolverima trajala je svega 30-ak sekundi.

Ispaljeno je oko trideset metaka. Frank i Tom McLaury ubijeni su, kao i Billy Clanton. Morgan i Virgil Earp te Doc Holliday su ranjeni. Ike Clanton, vođa bande kauboja, zbog kojeg je ponajviše i došlo do obračuna, pobjegao je neozlijeđen još prije nego je pucnjava počela. Povukao se na svoj ranč i odustao od borbe za prevlast nad gradićem.

U svakom slučaju ovaj obračun ostao je zabilježen kao jedan od mitskih događaja na Divljem zapadu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.