Print Collection, Miriam and Ir

Njemački vojnici zauzeli tvrđavu u Americi – 1776.

Autor: dnevno

Bili su to znameniti hesenski plaćenici, koje su Britanci unajmljivali da se bore umjesto njih u američkom Ratu za nezavisnost.

Dana 16. studenog 1776. godine odigrao se malo poznat, ali vrlo zanimljiv događaj iz američkog Rata za nezavisnost. Naime, njemački vojnici–plaćenici zauzeli su tvrđavu Fort Washington u najvećem američkom gradu New Yorku.

Što su Nijemci radili u Americi u to doba? Bili su to znameniti hesenski plaćenici (engl. Hessians), koje su Britanci unajmljivali da se bore umjesto njih u američkom Ratu za nezavisnost. Naime, Velika Britanija uvijek je imala slabost u obliku premalenog broja kopnene vojske. Razlog tome bila je činjenica da je Britanija otok i da joj samoj po sebi nije potrebna zaštita kopnenih granica. Britanci su tradicionalno imali snažnu mornaricu, koja je u doba američkog Rata za nezavisnost bila najsnažnija na svijetu. Za kopnenu vojsku, morali su unajmiti plaćenike. Njemačke kneževine, poput Hessena u središnjoj Njemačkoj, pokazale su se spremne dati vojsku u zamjenu za novac.

Tako su na kraju Nijemci borili protiv mladih Sjedinjenih Američkih Država. Hesenski knez na tome je vrlo dobro zaradio, a kneževo tako stečeno nbogatstvo iskoristio je njegov bankar iz Frankfurta, imenom Amschel Mayer Rothschild, za pokretanje jedne od najvećih bankarskih mreža u Europi. Uskoro je taj bankar postao bogatiji i od samog kneza i tako je začeta moć danas vjerojatno najbogatije obitelji na svijetu – dinastije Rothschild.

Njemački general koji je pobijedio Amerikance i zauzeo Fort Washington zvao se Wilhelm zu Innhausen und Knyphausen i imao je titulu baruna Svetog Rimskog Carstva. Kasnije, kad je njegova vojska uspjela zauzeti čitav New York, bio je i zapovjednik tog najvećeg američkog grada.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.