a06c3ef3-8001-4860-b5ea-e48ffb4cefcf_mw1024_mh1024_s-e1473934388643

Nikiti Hruščovu zabranjen posjet Disneylandu – 1959.

Autor: dnevno

Hruščov je bio prvi sovjetski lider koji je posjetio SAD. Po toj je zemlji napravio turneju u trajanju od 13 dana.

Moćni sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov posjetio je usred Hladnog rata 1959. godine SAD. Posjet je trajao čak 13 dana. Hruščova je na taj boravak u SAD-u pozvao američki potpredsjednik Richard Nixon ranije te godine pri posjetu Moskvi. Hruščov je u Ameriku doletio 15. rujna, kao prvi sovjetski lider koji je posjetio SAD. Domaćin mu je bio američki predsjednik Dwight D. Eisenhower.

Hruščov je u SAD-u imao vrlo zauzet raspored. Posjetio je New York, Los Angeles, San Francisco, Iowu, Pittsburgh, kao i glavni grad Washington. Tijekom turneje, koja se praktički pretvorila u svojevrsni cirkus, Hruščov je upoznao i poznate glumce Shirley MacLaine i Franka Sinatru na setu snimanja filma Can-Can, te legendarnu Marilyn Monroe, kojoj su rekli da za tu priliku odjene najizazovniju haljinu.

Hruščov je u Kaliforniji želio posjetiti i slavni Disneyland, koji se nalazi u gradiću Anaheimu u blizini središta Los Angelesa. Međutim, posjet Disneylandu mu je uskraćen, zbog sigurnosnih razloga. Navodno je pravi razlog bio u tome što je Walt Disney bio tvrdokorni antikomunist i nije želio primiti sovjetskog lidera u svoj Disneyland.

Hruščov je posjetio i sjedište IBM-a i susreo se s predsjednikom te tvrtke, slavnim Thomasom Watsonom, po kojem se zove današnje IBM-ovo superračunalo s umjetnom inteligencijom (IBM Watson). Hruščov je pokazao malo interesa za računala, ali ga ju u IBM-u zaintrigirala samoposlužna kavana, pa je kasnije u SSSR-u organizirao slične samoposlužne djelatnosti.

Na kraju svog posjeta Hruščov se susreo s predsjednikom Eisenhowerom u Camp Davidu, poznatom predsjedničkom odmaralištu u gorskim predjelima države Maryland. Hruščov se vratio kući uvjeren da je razvio jak osoban odnos s Eisenhowerom i mislio je da će s Amerikancima moći postići miroljubivi dogovor.

Autor: dnevno

ZADNJE VIJESTI