Nezavisnost Iraka od Velike Britanije – 1932.

Autor: dnevno

Prvi kralj nezavisnog Iraka bio je Faisal I. iz hašemitske dinastije, sin šerifa od Meke.

Trećeg listopada 1932. godine Irak je dobio punu neovisnost od Velike Britanije, kolonijalne sile koja je prethodno imala mandat od međunarodne zajednice za upravu nad tom zemljom. Posljednji britanski visoki povjerenik za Irak bio je Sir Francis Henry Humphrys, koji je nakon spomenutog ostvarenja iračke nezavisnosti postao prvim britanskim veleposlanikom u toj državi.

Prvi kralj nezavisnog Iraka bio je Faisal I. iz hašemitske dinastije, sin šerifa od Meke. Faisal je prethodno kraće bio vrijeme kralj Sirije, a nekoć je surađivao sa znamenitim Lawrenceom od Arabije (T. E. Lawrence) tijekom Arapskog ustanka protiv Osmanskog Carstva. Ista hašemitska dinastija vladala je istovremeno i u Jordanu (Transjordaniji), gdje je na položaju emira bio Faisalov stariji brat Abdulah (kasniji kralj Jordana).

I nakon proglašenja pune iračke nezavisnosti Britanci su zadržali vojne baze u Iraku, a uvelike su se nastojali upletati i u tamošnju politiku. Irak je u to vrijeme bio gospodarski zanimljiv zbog nafte, a ta sirovina obilježila je i kasniju povijest Iraka, osobito njegove međunarodne odnose. Irak je kraljevinom ostao sve do 1958. godine, kad je pučem ondje srušena monarhija i uspostavljena republika.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.