Napoleonov poraz u Bitci naroda – 1813.

Autor: dnevno

Radilo se o najkrvavijoj bitki Napoleonskih ratova uopće, u kojoj je broj žrtava bio veći od 100.000.

Dana 16. listopada 1813. godine započela je Bitka kod Leipziga, u kojoj su se trupe Napoleona Bonapartea borile protiv ujedinjene koalicije europskih sila. Tu se bitku naziva i Bitkom naroda, a bila je po broju angažiranih trupa vjerojatno najveća bitka u europskoj povijesti sve do Prvog svjetskog rata.

Pretpostavlja se da je u Bitki kod Leipziga na obje strane sudjelovalo više od 600.000 vojnika. Napoleonove trupe brojale su oko 225.000 ljudi, dok je na neprijateljskoj strani bilo oko 380.000 osoba. Napoleonovi neprijatelj sastojali su se od udruženih snaga Ruskog Carstva, Austrijskog Carstva, Pruske, Švedske, Saske i Württemberga. Toj ujedinjenoj koaliciji protiv Napoleona najviše su doprinosili Rusi, s otprilike 145.000 ljudi.

U blizini bojnog polja bila su tri cara – Napoleon kao car Francuza, Franjo kao austrijski car te Aleksandar I. kao ruski car. Vrhovni zapovjednik svih protunapoleonskih snaga bio je osobno ruski car Aleksandar I., a uz njega je pri planiranju bitke znatnu ulogu imao feldmaršal knez Karl zu Schwarzenberg, pripadnik jedne od najbogatijih njemačko-čeških obitelji.

Bitka kod Leipziga bila je prva velika bitka u kojoj je Napoleon odlučno pobijeđen, a trajala je puna četiri dana. Radilo se o najkrvavijoj bitki Napoleonskih ratova uopće, u kojoj je broj žrtava bio veći od 100.000. Saveznici su već u proljeće sljedeće godine (1814.) uspjeli zauzeti Pariz, a poraženi je Napoleon morao otići u egzil na Elbu.

U spomen na tu bitku sagrađen je u Leipzigu golem spomenik visok 91 metar i mase od oko 300.000 tona, što je do danas ostao jednim od najvećih spomenika u Europi uopće.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.