Napoleonov pobjednički povratak na vlast u Parizu nakon izgnanstva na Elbi – 1815.

Autor: dnevno

Nakon kratkog međurazdoblja vladavine Luja XVIII. i njegovih monarhističkih pristalica, 1815. godine obnovljeno je Napoleonovo Francusko Carstvo.

Dana 20. ožujka 1815. godine započelo je završno razdoblje vladanja Napoleona Bonapartea, poznato u historiografiji kao Stotinu dana (fr. Cent-Jours). Naime, Bonaparte se tog dana trijumfalno vratio u Pariz iz svog progonstva na otoku Elbi. U francuskom je glavnom gradu preuzeo vlast, a formirana je i njegova vlada s ministrima. Time je obnovljeno Napoleonovo Francusko Carstvo, nakon kratkog međurazdoblja vladavine Luja XVIII. i njegovih monarhističkih pristalica (još 1814. godine strane su države osvojile Pariz, a Napoleon je bio prisiljen na abdikaciju i odlazak na Elbu). U novoosnovanoj Napoleonovoj vladi od ožujka 1815. godine bili su, između ostalih, Armand Augustin Louis de Caulaincourt kao ministar vanjskih poslova, Martin-Michel-Charles Gaudin kao ministar financija, Joseph Fouché kao ministar policije, admiral Denis Decrès kao ministar mornarice i kolonija, maršal Louis Nicolas Davout kao ministar rata i Jean-Jacques-Régis de Cambacérès kao ministar pravosuđa.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.