Napad crnaca na Židove u New Yorku – 1991.

Autor: dnevno

Grupa mladih Afroamerikanaca vičući “Ubij Židova!” okružila je Yankela Rosenbauma i ubila ga zabivši mu nož u leđa.

Neobični rasistički sukobi u jednom dijelu četvrti Brooklyn u New Yorku počeli su 19. kolovoza 1991. godine. Mnogi američki Židovi vide te događaje kao najveći pogrom Židova u povijesti SAD-a. Povod za sukob bio je sljedeći: jedno afroameričko 7-godišnje dijete imigranata iz Gvajane udareno je u nesreći koju je izazvao automobil iz pratnje židovskog rabina Menachema Mendela Schneersona. Dijete je umrlo pa su se Afroamerikanci razbjesnili na Židove, uključujući navedenog rabina koji je bio vjerski vođa velike Čabad-Lubavić sekte hasidskih Židova (ortodoksni Židovi).

Između Afroamerikanaca i Židova u tom je naselju Crown Heights oduvijek bilo napetosti. Međutim, navedena smrt djeteta potaknula je da sukobi dobiju nasilni karakter. Afroamerikanci su počeli fizički napadati Židove, pa je ovih više ozlijeđeno. Grupa mladih Afroamerikanaca vičući “Ubij Židova!” okružila je Yankela Rosenbauma i ubila ga zabivši mu nož u leđa. Navedeni Rosenbaum bio je Židov iz Australije na doktorskom istraživanju u SAD-u. Afroamerički demonstranti ubili su još jednog čovjeka za kojeg su pogrešno mislili da je Židov. Paljene su izraelske zastave i razbijane židovske trgovine. Niz ljudi je ranjeno.

Sukobi su imali velikog utjecaja na sljedećim izborima za gradonačelnika New Yorka. Vladajući afroamerički gradonačelnik David Dinkins izgubio je uvelike zbog tih incidenata.

Od svih počinitelja sudilo se samo dvojici Afroamerikancima – Lemricku Nelsonu i Charlesu Priceu. Vozač koji je skrivio smrt djeteta s kojom su počeli sukobi je oslobođen. Naime, porota je zaključila da je do nesreće došlo jer je on nenamjerno izgubio kontrolu nad vozilom. Ipak, navedeni se židovski vozač svojevoljno iselio iz SAD-a zbog straha za svoj život. Naselio se u Izraelu.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.