Najveći radio-teleskop na svijetu – 1963.

Autor: dnevno

Platforma koja služi kao prijemnik teška je 900 tona, a visi 150 metara iznad tanjura.

Najveći radio-teleskop na svijetu otvoren je na Puerto Ricu prvog studenog 1963. godine. Nalazi se kod grada Arecibo na sjevernoj strani otoka Puerto Rica. Taj otok pripada teritoriju Sjedinjenih Američkih Država (jednog će dana Puerto Rico vjerojatno postati 51. američka savezna država).

Radio-teleskop Arecibo posjeduje sferični tanjur promjera čak 305 metara. Tanjur je fiksan, u smislu da je izgrađen na tlu, i to u jednoj udubini u tamošnjem krškom terenu. Napravljen je od aluminija, spajanjem 38.778 panela. Zanimljivo je da ispod tanjura može rasti niska vegetacija, jer paneli propuštaju svjetlost.

Kao prijemnik služi metalna platforma koja visi na kablovima obješenima na visoke betonske stupove (najviši je visok 110 metara). Platforma je teška 900 tona, a visi 150 metara iznad dna tanjura.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.