Najsmrtonosniji pojedinačni teroristički napad na zrakoplov u povijesti – 1985.

Autor: dnevno

Većinu putnika Boeinga 747 kompanije Air India činili su kanadski državljani indijskog podrijetla, a smatra sa da je eksploziv podmetnut u znak odmazde za indijski napad na znameniti Zlatni hram Sikha u Amritsaru.

Dana 23. lipnja 1985. godine eksplodirala je bomba na zrakoplovu Boeing 747 kompanije Air India, pri čemu je poginulo čak 329 osoba. Bio je to po broju žrtava najteži pojedinačni teroristički napad na bilo koji zrakoplov u povijesti, a ujedno se radilo i o prvoj bombi aktiviranoj na velikim zrakoplovima tipa Boeing 747 (Jumbo Jet). Bomba je raznijela Boeing 747 nad Atlantskim oceanom, otprilike 200 kilometara jugozapadno od obale Irske. Radilo se o letu Air Indije iz kanadskog grada Toronta prema New Delhiju, s predviđenim usputnim slijetanjem u Londonu, no zrakoplov je uništen prije nego je uopće uspio sletjeti u London. U trenutku eksplozije u zrakoplovu se nalazilo 307 putnika i 22 člana posade, a svi su do jednog poginuli (radilo se o detonaciji na visini od čak 9.400 metara). Većinu putnika činili su kanadski državljani indijskog podrijetla, a smatra sa da je eksploziv podmetnut u znak odmazde za indijski napad na znameniti Zlatni hram Sikha u Amritsaru. Taj se napad (Operacija Plava zvijezda) bio dogodio u lipnju prethodne godine prema naredbi indijske premijerke Indire Gandhi. Premijerka je iz odmazde također bila ubijena od strane svojih tjelohranitelja Sikha, u listopadu 1984. godine. Pretpostavlja se da se Boeing 747 nakon eksplozije bombe raspao u zraku, tako da su tijela putnika bila rasuta na širem području oceana. Pronađeni su posmrtni ostaci 132 osobe na površini mora, a većina ih je bila poginula prije pada u vodu. Radilo se ujedno i o golemoj tragediji za Kanadu, jer su većinu poginulih činili njeni državljani (bilo je to najveće masovno ubojstvo u kanadskoj povijesti).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.