Metkom u glavu ubijen filipinski junak Benigno Aquino- 1983.

Autor: dnevno

O Benignu Aquinu svaki bi Zapadnjak trebao barem ponešto znati iz opće kulture. Svatko je čuo za njegovu suprugu Corazon Aquino, koja je bila slavna filipinska predsjednica i zapravo prva žena predsjednica u čitavoj povijesti Azije. Zanimljivo je da je i danas na čelu Filipina jedan pripadnik slavne obitelji Aquino.

Dana 21. kolovoza na Filipinima je državni praznik u znak žalosti za ubijenim Benignom Aquinom, jednim od najpoznatijih ljudi iz povijesti te zemlje. O Benignu Aquinu svaki bi Zapadnjak trebao barem ponešto znati iz opće kulture. Svatko je čuo za njegovu suprugu Corazon Aquino, koja je bila slavna filipinska predsjednica i zapravo prva žena predsjednica u čitavoj povijesti Azije. Zanimljivo je da je i danas na čelu Filipina jedan pripadnik slavne obitelji Aquino. Naime, današnji predsjednik Filipina je Benigno Aquino III. – sin ubijenog Benigna Aquina i spomenute predsjednice Corazon Aquino.

Ubijeni Benigno Aquino bio je filipinski senator i vođa opozicije protiv nasilnog režima Ferdinanda Marcosa. Marcosov režim bio je poznat po korumpiranosti. Naime, Ferdinand Marcos i njegova supruga Imelda navodno su iznijeli iz Filipina za vrijeme svoje vlasti milijarde dolara na svoj račun. Benigno Aquino, kao politički protivnik Marcosa, bio je u egzilu u SAD-u tijekom 3 godine, a 21. kolovoza 1983. godine vratio se avionom na Filipine. Ubrzo nakon izlaska iz zrakoplova na aerodromu u Manili, Benigno je ubijen metkom u glavu. Do danas je ostao misterij tko je točno pucao i na čiju zapovijed. Obitelj Aquino tvrdi da je ubojstvo naručeno od strane vladajućeg Ferdinanda Marcosa, što se čini logičnim, no nikada nije dokazano.

Posljednjem ispraćaju Aquina prisustvovalo više od dva milijuna ljudi.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.