Mauritanija – država u kojoj je još uvijek rašireno ropstvo – 1960.

Autor: dnevno

Budući da veći dio Mauritanije pokriva pustinja Sahara (oko 90 %), ta država ima samo oko 3 i pol milijuna stanovnika.

Dana 28. studenog 1960. godine nezavisnost od Francuske dobila je afrička država Mauritanija. Ta se država danas ističe u svijetu po nekim negativnim osobinama. Primjerice, bila je posljednja svjetska država koja je zakonski ukinula ropstvo (tek 1981. godine), a institucija ropstva u Mauritaniji nastavlja postojati i danas, premda naslužbeno. Procjenjuje se da znatan dio stanovništva Mauritanije živi u nekom obliku ropstva. Nadalje, u Mauritaniji velik dio stanovništva živi u siromaštvu, a u pogledu ljudskih prava problem predstavlja široko raširena praksa sakačenja ženskih genitalija, kao i dječji rad.

Mautiranija je površinom razmjerno velika zemlja. Naime, ima površinu veću od milijun četvornih kilometara (1.030.700), po čemu je veća od Pakistana, Turske, Egipta, Nigerije ili Ukrajine. Ipak, budući da veći dio Mauritanije pokriva pustinja Sahara (oko 90 %), ta država ima samo oko 3 i pol milijuna stanovnika.

Glavni grad Mauritanije zove se Nouakchott i u njemu živi gotovo milijun stanovnika (nešto manje od trećine cjelokupnog stanovništva Mauritanije). Među loše običaje koji vladaju u Mauritaniji može se uvrstiti i praksu nasilnog hranjenja djevojčica, s ciljem njihovog debljanja (to neki smatraju poželjnom osobinom za njihovu udaju).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.