Markiz od Londonderryja – pripadnik vrha viktorijanske aristokracije – 1852

Autor: dnevno

Markiz od Londonderryja bio je rođak kasnijeg britanskog premijera Winstona Churchilla. Obiteljsko sijelo imao je u dvorcu Wynyard Park na sjeveru Engleske, gdje mu je u goste više puta dolazio i kralj Edward VII. (sin britanske kraljice Viktorije).

Dana 16. srpnja 1852. godine rođen je Charles Vane-Tempest-Stewart, šesti markiz od Londonderryja. Bio je jedan od najuglednijih aristokrata u Velikoj Britaniji tijekom viktorijanskog razdoblja. Lord Castlereagh, britanski ministar vanjskih poslova iz razdoblja Napoleonskih ratova, bio mu je rođak po muškoj liniji, a po svojoj baki – lady Frances Anne Vane – bio je markiz od Londonderryja također i rođak kasnijeg britanskog premijera Winstona Churchilla (spomenuta lady Frances Anne Vane bila je Churchillova prabaka). Charles Vane-Tempest-Stewart rodio se u Londonu, a školovao se na znamenitom Etonu i Oxfordu. Titulu markiza naslijedio je od svog oca u dobi od 32 godine, a time je postao i članom britanskog Doma lordova (u prošlosti su svi osobni nositelji titule markiza, kao i titula baruna, vikonta, earla i vojvode imali pravo sjedenja u Domu lordova). Obiteljsko sijelo imao je Charles Vane-Tempest-Stewart kao markiz od Londonderryja u dvorcu Wynyard Park na sjeveru Engleske. Radilo se o jednoj od najvećih aristokratskih rezidencija u Velikoj Britaniji, a među markizovim gostima u tom dvorcu bio je više puta i kralj Edward VII. (sin spomenute kraljice Viktorije). Markiz od Londonderryja bio je od 1886. do 1889. godine potkralj Irske, a član britanske vlade (kabineta) premijera Arthura Balfoura bio je od 1900. do 1905. godine, prvo kao glavni ravnatelj pošta (Postmaster-General), zatim kao predsjednik Odbora za obrazovanje (President of the Board of Education) i na kraju kao lord-predsjednik Tajnog vijeća (Lord President of the Council). Šesti markiz od Londonderryja preminuo je 8. veljače 1915. godine, u 63. godini života, a naslijedio ga je njegov sin kao sedmi markiz.

Autor: dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.