Mala Ankara postala glavni grad Turske – 1923.

Autor: dnevno

U vrijeme kad je proglašena novim glavnim gradom Turske, Ankara je imala samo oko 35.000 stanovnika.

Ankara je proglašena glavnim gradom Turske, čime je zamijenila dotadašnji Istanbul, 13. llistopada 1923. godine. Bila je riječ o velikoj promjeni jer je Istanbul bio jedan od najvećih gradova u Europi, a Ankara je u to doba bila vrlo malen grad. Naime, ona je u to vrijeme imala samo oko 35.000 stanovnika, što znači da je bila dva puta manja od tadašnjeg Sarajeva, te barem pet puta manja od tadašnjeg Zagreba.

Zašto je tako malen grad odabran za novu prijestolnicu Turske? Nakon Prvog svjetskog rata velik dio nekadašnjeg velikog Osmanskog Carstva bio je okupiran od strane sila Antante. Saveznici su okupirali i područje Istanbula, koje se nalazi na važnom strateškom položaju – na poveznici Crnog mora sa Sredozemljem, kao i Europe s Azijom. Turski političari, uključujući znamenitog Mustafu Kemala Atatürka, u takvim su uvjetima strane okupacije smjestili svoj stožer u srce Anatolije – u gradić Ankaru. Kasnije su sile Antante povukle svoje okupacijske snage, no Ankara je ipak i dalje ostala prijestolnica nove Republike Turske.

Do danas je Ankara toliko narasla, da je postala drugi po veličini grad u Turskoj. Na širem području grada danas živi gotovo 5.000.000 stanovnika. Zanimljivo je da se Ankara nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 938 metara. U Ankari se nalaze zgrade turske vlade, ministarstava i mnogih stranih veleposlanstva.

Spomenimo da se nekoć Ankaru u Europi nazivalo i Angora. Poznata Angora pasmina mačka dobila je ime upravo po Ankari, kao i Angora kunić, te Angora koza od koje se dobiva tzv. moher-vuna.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.