Knut Veliki – kralj vikinškog podrijetla s golemim imperijem na sjeveru Europe – 1035.

Autor: dnevno

Knut Veliki bio je izraziti pristalica kršćanstva, koje je prihvatio vjerojatno već njegov djed, kralj Harold Plavozubi.

Na današnji dan 1035. godine umro je kralj Knut Veliki, vladar Engleske, Danske, Norveške i dijela Švedske. Stvorio je golem imperij koji je obuhvaćao veći dio Sjeverne Europe. Bio je vikinškog podrijetla, kao sin kralja Svena Rašljobradog i unuk Harolda Plavozubog (po njemu je nazvana tehnologija Bluetooth, koja za svoj logo koristi njegove inicijale pisane runama). Knut Veliki bio je izraziti pristalica kršćanstva, koje je prihvatio vjerojatno već njegov djed, spomenuti Harold Plavozubi.

Zanimljivo je da je Knut Veliki kao kralj otputovao 1027. godine u Rim, papino sjedište, gdje je prisustvovao krunidbi cara Konrada II. (rimsko-njemačkog cara tj. vladara Svetog Rimskog Carstva). Zbog svog velikog imperija na sjeveru bio je Knut Veliki zacijelo uz cara najmoćniji vladar svog vremena u cijeloj Europi. Zanimljivo je da je u to vrijeme postojalo i hrvatsko kraljevstvo pod vlašću narodnih vladara iz dinastije Trpimirovića. Knut Veliki preminuo je u gradu Shaftesburyju na jugu Engleske, a pokopan je u nedalekom Winchesteru, jednom od najvećih engleskih gradova u srednjem vijeku.

Autor: dnevno