Knez Potemkin – moćni miljenik carice Katarine Velike – 1739.

Autor: dnevno

Do danas je ostao u upotrebi izraz Potemkinova sela za lažne nastambe kakve je Potemkin dao podići da impresionira caricu Katarinu Veliku.

Dana 11. listopada 1739. godine uzima se kao dan rođenja Grigorija Potemkina, ruskog aristokrata i jednog od najmoćnijih miljenika carice Katarine II. Velike. Potemkin je za vrijeme života nagomilao silne časti, funkcije i titule kojima ga je obdarila carica. Dobio je dvije kneževske titule: onu kneza Svetoga Rimskog Carstva (lat. Princeps Sancti romani Imperii) i onu kneza Ruskog Carstva. Imao je i čin general-feldmaršala, a bio je na čelu ruske vojne hijerarhije kao predsjednik Ratnog kolegija.

Potemkin je rođen u selu Čižovo pokraj Smolenska, u srednje bogatoj plemićkoj obitelji. Carica Katarina Velika zapazila ga je kao mladog časnika 1762. godine. Ljubavnicima su postali izgleda tek 1774. godine, kad su njoj bile 44, a njemu nepune 34 godine. Ubrzo je kao njen miljenik dobio neke od najviših funkcija u Ruskom Carstvu. Postoji velika vjerojatnost da su se Katarina i Potemkin potajno i vjenčali.

Moćnog Potemkina smatra se utemeljiteljem ruske Crnomorske flote. Do danas je ostao u upotrebi izraz Potemkinova sela za lažne nastambe kakve je knez dao podići da impresionira caricu Katarinu Veliku. U Sankt-Peterburgu je Potemkin posjedovao golemu palaču zvanu Tauridska palača (prema povijesnom imenu za Krim). Potemkin je umro 1791. godine na području današnje Rumunjske, gdje je bio po vojnoj dužnosti. U trenutku smrti imao je 52 godine, a carica Katarina Velika nadživjela ga je za pet godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.