Knez Adolf von Auersperg – austrijski ministar-predsjednik – 1821.

Autor: dnevno

Knez Adolf von Auersperg na funkciju ministra-predsjednika došao je 1871. i ostao je zatim na njoj sve do 1879. godine (samo je Eduard Taaffe duže bio od njega na položaju austrijskog ministra-predsjednika u cjelokupnoj povijesti Austro-Ugarske).

Dana 21. srpnja 1821. godine rođen je knez Adolf von Auersperg, ministar-predsjednik austrijskog dijela Austro-Ugarske Monarhije. Rodio se vjerojatno u dvorcu Vlašimu na području današnje Češke, oko 50 kilometara jugoistočno od Praga. Njegova obitelj Auersperg pripadala je najelitnijem krugu austrijskih kneževskih (prinčevskih) dinastija, a posjedovala je čak i vojvodsku titulu. Naime, glave obitelji Auersperg nosile su titulu vojvoda od Kočevja (njem. Herzog von Gottschee) prema slovenskom Kočevju na području Kranjske. Adolfov otac bio je knez od Auersperga i vojvoda od Kočevja (njem. Fürst von Auersperg und Herzog von Gottschee), no tu je titulu zatim naslijedio Adolfov stariji brat Karl, koji je također bio austrijski ministar-predsjednik. Dok je Karl vršio tu čelnu funkciju od 1867. do 1868. godine, Adolf je na nju došao 1871. i ostao je zatim na njoj sve do 1879. godine (samo je Eduard Taaffe duže bio od njega na položaju austrijskog ministra-predsjednika u cjelokupnoj povijesti Austro-Ugarske). Radilo se o jedinom slučaju dvojice braće na čelu austrijske vlade. Jedna grana obitelji Auersperg posjedovala je goleme posjede na području današnje Slovenije (gdje tu obitelj nazivaju i turjaškim knezovima, prema kranjskom gradu Turjaku, čije njemačko ime glasi Auersperg). Na slovenskom području posjedovali su pripadnici obitelji Auersperg dvorce Bled, Mokrice, Sevnicu i mnoge druge. U Beču su posjedovali golemu palaču Auersperg, jednu od najraskošnijih aristokratskih rezidencija u tom gradu. Zanimljivo je da su svojedobno bili vlasnici također i Starog grada Samobora pokraj Zagreba. Knez Adolf von Auersperg preminuo je u dobi od 63 godine u dvorcu Goldegg (njem. Schloss Goldegg) zapadno od Beča.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.